header bg1

header bg1

Το βιογραφικό είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει ο εργοδότης στα χέρια του για την προσωπικότητά και τις ικανότητες σου! Πρόκειται για ένα έγγραφο με τεράστια δύναμη που μπορεί να ανοίξει πολλές επαγγελματικές πόρτες, αλλά αν δεν αφιερωθεί χρόνος για την προετοιμασία του, μπορεί να δημιουργήσει πολύ άσχημη εντύπωση στον πιθανό εργοδότη. Για να μη συμβεί λοιπόν αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές που παρουσιάζονται παρακάτω!

Καλή επιτυχία και καλή αρχή!!!

Η εικόνα του βιογραφικού

 • Η ποιότητα μετράει και όχι η ποσότητα, οπότε φροντίζεις να διαφημίζεις τον εαυτό σου όχι πλατειάζοντας άσκοπα, αλλά περιεκτικά, σε δύο σελίδες το πολύ.
 • Δε χρησιμοποιείς παραγράφους αλλά bullets και φροντίζεις να μην υπάρχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.
 • Δε χρησιμοποιείς προσωπικές αντωνυμίες αλλά ουδέτερες εκφράσεις και ουσιαστικά.
 • Όπου χρησιμοποιείς ημερομηνίες, ξεκινάς από το πιο πρόσφατο και καταλήγεις στο πιο παλιό γεγονός.
 • Επιλέγεις γραμματοσειρά Times New Roman ή Arial και μέγεθος 10-12 pt.
 • Η εμφάνιση του βιογραφικού σου να είναι απλή, εκτός αν η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι, απαιτεί την επίδειξη δημιουργικότητας.

Πώς να δομήσεις το βιογραφικό σου ώστε να είναι μοναδικό

Παρακάτω περιγράφεται η δομή που πρέπει να έχει το βιογραφικό σημείωμα ώστε να είναι σύντομο, ειλικρινές, με προσωπικότητα. Εκτενέστερα, η δομή παρουσιάζεται στο υπόδειγμα που ακολουθεί.

 • ✎ Προσωπικά στοιχεία Open or Close

  Στο σημείο αυτό συμπεριλαμβάνεις:

  • το ονοματεπώνυμο
  • τη διεύθυνση
  • τα τηλέφωνα επικοινωνίας και e - mail
  • την ημερομηνία γέννησης (προαιρετικά)
  • την οικογενειακή κατάσταση (προαιρετικά)

  Το τμήμα αυτό του βιογραφικού σου συνήθως βρίσκεται στην αρχή.

 • ✎ Σπουδές Open or Close

  Εάν οι σπουδές σου είναι το κυριότερο προσόν σε σχέση με την επαγγελματική σου εμπειρία, αναφέρεσαι σε αυτές πρώτα και «χτίζεις» το βιογραφικό σου γύρω από αυτές. Συμπεριλαμβάνεις, λοιπόν, τα πτυχία ή τα διπλώματα σου με αντίθετη χρονολογική σειρά ξεκινώντας από αυτό που απέκτησες τελευταίο και αναφέροντας το φορέα, το έτος απόκτησής τους και στην περίπτωση που έχεις πολλά, αναφέρεσαι σε αυτά που σχετίζονται με την θέση και την εταιρεία.

 • ✎ Ξένες Γλώσσες και/ ή Γνώση Η/Υ Open or Close

  Αναφέρεσαι στο επίπεδο γνώσης των ξένων γλωσσών παραθέτοντας τα πτυχία που έχεις με τον ακριβή τίτλο τους. Ακόμα, παραθέτεις τις γνώσεις Η/Υ, είτε είναι πιστοποιημένες είτε όχι, και αναφέρεσαι επακριβώς στα προγράμματα που χειρίζεσαι.

 • ✎ Επιμορφωτικά Σεμινάρια Open or Close

  Σε ξεχωριστό σημείο του βιογραφικού σου αναφέρεσαι σε τυχόν συμμετοχή σου σε επιμορφωτικά σεμινάρια, παραθέτοντας τον τίτλο του σεμιναρίου, τον τόπο και τη χρονολογία διεξαγωγής του.

 • ✎ Επαγγελματική Εμπειρία Open or Close

  Εάν η επαγγελματική σου εμπειρία είναι πιο σημαντική σε σχέση με τις σπουδές σου, θα πρέπει να αναφερθείς σε αυτήν πρώτα. Παρουσιάζεις τις παρελθούσες θέσεις εργασίας με αντίθετη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη θέση. Αναφέρεσαι στα καθήκοντα της κάθε θέσης, στους συνεργάτες σου, στους στόχους, στα ωράρια, στις διαδικασίες και στη συμβολή σου στην ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών στην επιχείρηση.

 • ✎ Ενδιαφέροντα Open or Close

  Το τμήμα αυτό του βιογραφικού πρέπει να τονιστεί περισσότερο, όταν δεν υπάρχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία, και να παρουσιαστούν τα ενδιαφέροντα και κυρίως εκείνα που σχετίζονται με τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη θέση, όπως η συμμετοχή σε εθελοντικά ή ομαδικά προγράμματα, που υποδεικνύουν διάθεση και κίνητρα για ομαδική δουλειά. Γενικότερα, είναι σκόπιμο να αναφερθείς στη συγκεκριμένη ενότητα, μόνο αν έχεις κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον να πεις. Στο ίδιο σημείο θα μπορούσες να αναφέρεις τους στόχους που έχεις θέσει στην καριέρα σου, περιγράφοντας κυρίως τι θα ήθελες να προσφέρεις στην εταιρεία, παρά το τι θα ήθελες να αποκομίσεις εσύ από την εταιρεία. Επίσης, έχεις φροντίσει να επικοινωνήσεις με τα άτομα από τα οποία χρειάζεσαι συστατικές επιστολές και αναφέρεις τα ονόματά τους σε περίπτωση που ζητηθούν.

 • ✎ Do`s and Dont`s για ένα επιτυχημένο βιογραφικό : Open or Close
  Do`s Dont`s
  Είμαι ειλικρινής. Αποφεύγω τα ορθογραφικά και τα συντακτικά λάθη.
  Φροντίζω το βιογραφικό μου να είναι σύντομο. Δεν πλατειάζω άσκοπα.
  Οργανώνω το βιογραφικό μου σε bullets. Αποφεύγω τις εικαστικές παρεμβάσεις.
  Το βιογραφικό μου να είναι ευανάγνωστο. Δεν χρησιμοποιώ συντομογραφίες αν δεν είναι καθιερωμένες.
  Μέσω του βιογραφικού διαγράφεται η προσωπικότητά μου. Δεν χρησιμοποιώ α ενικό.
  Φροντίζω το βιογραφικό μου να παρουσιάζει τη σωστή εικόνα του εαυτού μου, ώστε να ταιριάζει με την εικόνα που θα δείξω στη συνέντευξη. Δε χρησιμοποιώ χιουμοριστικές εκφράσεις σε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο.
  Εάν έχω να επιδείξω ιδιαίτερα επιτεύγματα, όπως υψηλό μέσο όρο, τα τονίζω. Δεν αναφέρω τα αίτια αποχώρησης από μία θέση εργασίας.
  Φροντίζω να είμαι σαφής όπου χρησιμοποιώ ημερομηνίες. Δεν αναφέρομαι σε μισθολογικές πληροφορίες.
 • ✎ Πιθανοί λόγοι απόρριψης του βιογραφικού σου και τι μπορείς να κάνεις γι'αυτό: Open or Close
  Λόγοι απόρριψης βιογραφικών Προτεινόμενες λύσεις
  Ο εργοδότης δεν βρίσκει τις πληροφορίες που ζητά άμεσα και προχωρά στο επόμενο βιογραφικό. Αφήνω πολύ λευκό χώρο και χρησιμοποιώ επικεφαλίδες.
  Υπερβολικά μεγάλο μέγεθος - ο εργοδότης δεν έχει πολύ χρόνο για να ασχοληθεί. Παρουσιάζω τα προσόντα μου σε 2 σελίδες  Α4 το πολύ.
  Μη καλή δομή - οργάνωση που κουράζει τον εργοδότη, όταν ψάχνει κάτι συγκεκριμένο. Εμφανίζω τα οφέλη που θα έχει ο εργοδότης, αν με προσλάβει, γιατί αυτό ενδιαφέρει κυρίως την εταιρεία και όχι η παρουσίαση αόριστων δεξιοτήτων.
  Μεγάλες παράγραφοι. Οργανώνω το βιογραφικό μου σε bullets.
  Παρουσίαση λίγων πληροφοριών. Παρουσιάζω αρκετές πληροφορίες για την προϋπηρεσία μου.
  Δεν υπάρχει προσανατολισμός στο βιογραφικό μου - είναι πολύ γενικό. Αναφέρω πιθανά οφέλη του εργοδότη από την πρόσληψη μου.
  Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Το βιογραφικό μου πρέπει να ελεγχθεί και από τρίτα άτομα με πιο αντικειμενική ματιά.


Υποδείγματα βιογραφικού σημειώματος μπορείτε να προμηθευτείτε απο τον δικτυακό ιστότοπο του europass και συγκεκριμένα απο την ιστοσελίδα: https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/cv-example-1-el_gr.pdf

πηγή (www.justgrads.gr)